Diyafram Ayırıcılar: Hassas Basınç Ölçümü İçin Yenilikçi Çözümler

Diyafram Ayırıcılar : Hassas Basınç Ölçümü İçin Yenilikçi Çözümler

Diyafram ayırıcılar, rafineriler, kimya, gıda ve ilaç gibi birçok farklı üretim tesislerde basınç göstergeleri ve basınç transmitterileri için yaygın olarak kullanılan aksesuarlardır. Modern üretim prosedürleri, basınç, seviye ve akış ölçüm cihazlarından daha fazla doğruluk ve güvenilirlik gerektirir. Bu, maliyetleri en aza indirmek ve üretim kesintilerini azaltmak için önemlidir. Çeşitli durumlarda, gerekli doğruluk ve güvenilirlik hedeflerini sürdürmek için basınç ölçüm aletini proses ortamından izole etmek ve dolayısıyla korumak gerekir. Cihazın ve prosesin izolasyonu veya prosesten ayrılması,  basınç transmitterilerini ve manometreleri korumak için diyafram ayırıcılar aracılığıyla yapılır. Diyaframlı manometreler ve diyaframlı basınç transmitterleri en yaygın olarak kullanılan ölçüm enstrümanlarıdır.

 

Diyafram Ayırıcıların Önemi

 

Diyafram AyırıcılarDiyafram ayırıcılı sistemler, manometreler ve basınç transmitterileri gibi bir ölçüm cihazından, bir veya iki diyafram ayırıcıdan ve doldurma sıvısı ile doldurulmuş doğrudan montajlı veya capiler bağlantılardan oluşur. Doğru şekilde hazırlanmış ve doldurulmuş bir diyafram sistemi, üzerindeki proses basıncını ölçüm cihazının algılama elemanına doğru bir şekilde aktaracaktır. Bu, bir sıvıya uygulanan basıncın o sıvı boyunca her yöne azalmadan iletildiğini belirten Pascal ilkesine dayanmaktadır. Proses basıncı, esnek diyaframa bir kuvvet uygular. Diyafram bu kuvvet altında esnedikçe bu kuvveti içeri doğru iter ve iletim sıvısını sıkıştırmaya başlar. İletim sıvısı sıkıştırmaya dayanacak şekilde tasarlanmıştır, böylece kuvvet orantılı olarak ve doğrudan ölçüm cihazına yönlendirilir ve bağlı bulunan manometre veya basınç transmitterinde bir ölçüm değeri elde edilir.

 

 

İnce metal diyafram, cihazın hassas çalışmasını sıcaklık veya aşındırıcı ortamlardan korur. Ancak, akışkana doğrudan maruz kaldığından dayanıklı ve uyumlu bir malzemeden yapılmalıdır. Diyaframlar; basınç artışlarından, uzun süre aşırı basınç altında kalmasından ve kurulum, kalibrasyon veya onarımlar sırasında yanlış kullanımdan kaynaklanan hasarlara karşı hassastır. Bu nedenle diyafram malzemelerinin dikkatle seçilmesi ve cihazların en yüksek standartlarda tasarlanıp üretilmesi önemlidir.

 

Diyafram ayırıcılar ne zaman kullanılmalı?

Diyafram ayırıcılar genellikle ölçüm cihazını korumak için kullanılır. Diyaframlı manometre veya diyaframlı basınç transmitteri seçerken dikkate alınması gereken birçok farklı durum vardır:

 

Aşındırıcı ortam: Proses ortamı aşındırıcı olduğunda, standart bir basınç ölçüm cihazının ıslanan parçalarına kimyasal olarak zarar verir.Diyaframlı Basınç Transmtteri

Viskoz ortam: Proses ortamı viskoz olduğunda veya katı parçacıklar içerdiğinde, bu durumlardan herhangi biri cihazın basınç girişinin tıkanmasına neden olabilir.

Katılaşma: Proses ortamının zamanla katılaşmaya, kristalleşmeye ve/veya polimerizasyona yatkın olması. Sıcaklık düştüğünde ortam donabilir, kurudukça sertleşebilir veya polimerizasyona maruz kalabilir. Bu durumlarda basınç girişi tıkanabilir.

Yüksek/düşük sıcaklıklar: Proses ortamı sıcaklığı çok yüksek veya çok düşük olduğunda ve basınç ölçüm cihazının sıcaklık sınırlarını aştığında ölçüm cihazlarının hasar görmesine neden olur.

Sıhhi gereklilikler: Proses bağlantısının bakteri oluşumundan etkilendiği durumlarda. Hijyenin büyük önem taşıdığı ilaç, gıda ve içecek endüstrisinde rastlanmaktadır.

Özel proses bağlantıları: Basınç ölçümünün yeri, basınç ölçüm cihazının doğrudan montajı için uygun olmadığı durumlarda. Kapiler bağlantı ile uzaktan monte edilen diyafram, cihazın görsel kontrolünün kolay olmasını sağlar.

Diyaframlı manometre türleri;

 

Hassas basınç ölçümü için güvenilir ve dayanıklı çözümler arıyorsanız, NEVATEK, uzman mühendisleri ve teknik destek ekibi ile size yardımcı olamaya hazır. Diyaframlı manometreler ve diyaframlı basınç transmitterileri hakkında daha fazla bilgi almak veya basınç ve sıcaklık ölçümü konusundaki sorularınıza yanıt bulmak için bizimle iletişime geçin.

 

 

 

 

 

Önerilenler