CIP ve SIP Nedir : Hijyenik Proseslerde Yıkama İşlemleri
CIP ve SIP sistemleri, ekipmanları yerinde temizlemek için tasarlanmış özel bir temizleme prosedürleridir. Gıda-içecek ve ilaç üretimi gibi hijyenin büyük önem taşıdığı endüstrilerde üretim prosesinde temizlik ve sterilizasyon büyük önem taşımaktadır. Hijyenik standartları koruyabilmek için proseste kullanılan reaktörler, tanklar, boru hatları gibi ekipmanların sökülüp tekrar monte edilmesi, zaman alıcı ve pahalı bir süreç olabilir. Ayrıca, ekipmanın tekrar monte edilmesi sırasında kontaminasyon riski de bulunmaktadır.
CIP ve SIP sistemleri, GMP gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde tasarlanıp üretilmektedir. Bu sistemlerin ana özelliği su ve yıkama kimyasalının sistem içi sirkülasyonunu sağlamalarıdır. Tam otomatik olan çalışan bu sistemler kimyasal tasarrufu sağlamak amacıyla başta iletkenlik ve pH gibi birçok ölçüm sensörü ile donatılmıştır.
CIP (Clean-In-Place)
CIP (Yerinde Temizlik), ekipmanın yerinde, sökmeden temizlenmesi anlamına gelir. Bu proseslerde kullanılan kimyasallar şunlardır:
Sodyum hipoklorit (Hipo)
Sodyum hidroksit (Kostik soda)
Perasetik asit (PAA)
Fosforik ve nitrik asitler
Tipik bir CIP döngüsü genellikle 60 ile 90 dakika arasında sürer. Temizlik sıcaklıkları 100 °C’ye kadar çıkabilir. Temizlik için kullanılan akışkanın akış hızını genellikle 1,5 ila 3 m/s arasında tutmak, tüm kontaminantları etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için gereklidir. CIP işlemi aşağıdaki temel adımları içerir:
Ön Yıkama: Sistem önce su ile yıkanır.
Kimyasal Temizlik: Ön yıkamayı takiben genellikle alkalin bir çözelti dolaştırılır.
Ara Yıkama: Kimyasal temizliğin ardından su ile ara bir yıkama, bir sonraki adımda kimyasal temizlik çözeltisinin kontamine olmasını önler.
Asit Yıkama: Bu adım opsiyoneldir ve tüm sistemler için gerekli olmayabilir. Asit yıkama, alkali artıkları nötralize eder ve mineral birikimleri temizler.
Nihai Yıkama: Sistem, herhangi kalan temizlik ajanlarını ortadan kaldırmak için tekrar su ile yıkanır.
Sanitizasyon: Sistem, ısı veya kimyasal bir sanitizatör aracılığıyla dezenfekte edilir.
SIP (Sterilization-In-Place)
SIP (Yerinde Sterilizasyon) işlemi, CIP işlemine ek olarak ek bir sterilizasyon adımını içerir. Temel hijyenik süreçler, CIP işleminden sonra sistemdeki herhangi kalan aktif mikroorganizmayı ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılarak sağlanır. Bu, genellikle sıcak su veya doymuş saf buhar kullanılarak 120 – 135 °C sıcaklıklarla yapılır. SIP, ilaç ve ultra-pastörize süt üreten endüstrilerde önemli bir adımdır.
SIP sürecindeki çeşitli aşamalar şunlardır:
Ön-Sterilizasyon: Bu ilk adım, ekipmanı CIP işlemi kullanarak tamamen ürün kalıntıları veya kirlerden arındırmak için temizler.
Isıtma: SIP işlemi genellikle buhar kullanımını içerir. Bu aşamada buhar, ekipmanın sıcaklığını mikroorganizmaları öldürecek bir seviyeye çıkarmak için enjekte edilir. Bu aşamanın sıcaklığı ve süresi, ekipmanın türüne ve gereken sterilizasyon seviyesine bağlı olarak değişir.
Bekletme: Yüksek sıcaklık, tam sterilizasyonu sağlamak için belirli bir süre boyunca korunur.
Soğutma: Sterilizasyonun ardından, ekipman genellikle steril hava veya steril soğutma suyu ile soğutulur.
Son-Sterilizasyon: Ekipmanın soğutulmasının ardından ürün kullanıma hazırdır. Bazı sistemler, kondensasyonu gidermek için steril su ile son bir durulama gerektirebilir.
CIP ve SIP porsesi farklı aşamalar içerdiğinden, uygulamalarda kullanılacak enstrümanlarda farklılık göstermektedir. NEVATEK olarak hijyenik proseslerde standartları takip ediyor ve proseslerinizde bu standartları sağlamanız ve prosesinizi geliştirmeniz için çalışıyoruz. Hijyenik proseslerde kullanabileceğimiz. 3-A ve EHEDG standartlarını sağlayan, CIP ve SIP proseslerinde kullanıma uygun ürünlerimizi aşağıda bulabilirsiniz. Ürünleri detaylı olarak inceleyebilir, ihtiyaçlarınız ve sorularınız olması durumunda endüstri uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Hijyenik Clamp Diyaframlı Manometre
Hijyenik Rakor Bağlantılı Diyaframlı Manometre
Flush Diyaframlı Basınç Transmitteri
Hijyenik Uygulamalar için Basınç Transmitteri
Hijyenik Uygulamalar için Termovel
Hijyenik Rezistans Termometresi
Şamadıralı Seviye Sensörü – Hijyenik Uygulamalar